Monday, June 2, 2014

IKAN TENGGIRI MASAK LOMAK CILI API TEMPOYAK



Ikan Tenggiri vs Tempoyak vs Terung Telunjuk
Bahan:
Ikan tenggiri - potong kecil yg sesuai utk digulai.
semangkuk santan pekat
segenggam cili api
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 keping asam keping
beberapa biji terung telunjuk
garam secukup rasa

CARA
1. Blend cili api, kunyit, garam hingga hancur.
2. masukkan bahan blen dlm periuk, masukkan santan.
3. Jerang atas api perlahan hingga berbuih sedikit.
4. masukkan ikan dan masak hingga ikan masak kedua-dua belah, balik2kan.
5. bila dah nampak ikan masak, masukkan terung dan masak lagi hingga terung lembut.
6. masukkan tempoyak yang di campur air dan dikacau rata, asam keping.
7. masak lauk hingga sedikit pekat dan boleh lah hidang.

No comments:

Post a Comment

SANDWISH TELUR_ONIE

BAHAN-BAHAN Roti sandwish (Onie x suka guna gardenia sebab tebal..x sedap) butter  sapu pada roti 5 biji telur rebus  lecek kasar 2-...