Monday, June 2, 2014
IKAN TENGGIRI MASAK LOMAK CILI API TEMPOYAK
Ikan Tenggiri vs Tempoyak vs Terung Telunjuk
Bahan:
Ikan tenggiri - potong kecil yg sesuai utk digulai.
semangkuk santan pekat
segenggam cili api
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 keping asam keping
beberapa biji terung telunjuk
garam secukup rasa
CARA
1. Blend cili api, kunyit, garam hingga hancur.
2. masukkan bahan blen dlm periuk, masukkan santan.
3. Jerang atas api perlahan hingga berbuih sedikit.
4. masukkan ikan dan masak hingga ikan masak kedua-dua belah, balik2kan.
5. bila dah nampak ikan masak, masukkan terung dan masak lagi hingga terung lembut.
6. masukkan tempoyak yang di campur air dan dikacau rata, asam keping.
7. masak lauk hingga sedikit pekat dan boleh lah hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SANDWISH TELUR_ONIE
BAHAN-BAHAN Roti sandwish (Onie x suka guna gardenia sebab tebal..x sedap) butter sapu pada roti 5 biji telur rebus lecek kasar 2-...
-
Rendang TerlagiLagi Onie Bahan-bahan 1 kg daging - bersihkan, potong nipis, goreng dan tumbuk masa panas-panas, perap dengan 2 sudu kica...
-
Lontong Singapura Sarapan Onie Bahan nasi impit Beras dicuci dan ditoskan Daun pisang Pencungkil gigi CARA 1. Gulungkan daun pisa...
-
Kerabu Pegaga Onie Bahan Seikat daun pegaga Sedikit belacan bakar Sedikit cili api...tumbuk lumat Sedikit bawang besar...tumbuk lumat...
No comments:
Post a Comment