Thursday, May 29, 2014

RENDANG TERLAGI-LAGI


Rendang TerlagiLagi Onie

Bahan-bahan
1 kg daging - bersihkan, potong nipis, goreng dan tumbuk masa panas-panas, perap dengan 2 sudu kicap manis
2 cawan santan pekat dari 4 biji kelapa
~15 helai cili kering
~cili padi ikut suka pedas
~1 inci halia
~1 inci lengkuas
~5 biji bawang merah
~4 biji bawang putih
semua yang bertanda~ dimesen halus
10 batang serai..yg putih je dihiris halus
10 biji bawang merah di mayang halus
1/2 ketul gula anau/ gula merah
1 sudu besar gula
1 sudu asam jawa adabi
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak untuk menumis

CARA
1. Panaskan minyak, tumis bawang yang dimayang sampai garing sedikit.
2. Masukkan bahan mesen dan biarkan hingga wangi.
3. Masukkan serai dan biarkan seketika.
4. Masukkan daging sambil sediakan santan.
5. Bila nampak daging dah sebati dengan rempah tumis, masukkan santan dan biarkan sampai kering.
6. Sesuaikan rasa, gula, asam jawa dan masin.
7. Bila dah cukup pekat yang disukai, tutup api.

No comments:

Post a Comment

SANDWISH TELUR_ONIE

BAHAN-BAHAN Roti sandwish (Onie x suka guna gardenia sebab tebal..x sedap) butter  sapu pada roti 5 biji telur rebus  lecek kasar 2-...