Thursday, May 29, 2014
RENDANG TERLAGI-LAGI
Rendang TerlagiLagi Onie
Bahan-bahan
1 kg daging - bersihkan, potong nipis, goreng dan tumbuk masa panas-panas, perap dengan 2 sudu kicap manis
2 cawan santan pekat dari 4 biji kelapa
~15 helai cili kering
~cili padi ikut suka pedas
~1 inci halia
~1 inci lengkuas
~5 biji bawang merah
~4 biji bawang putih
semua yang bertanda~ dimesen halus
10 batang serai..yg putih je dihiris halus
10 biji bawang merah di mayang halus
1/2 ketul gula anau/ gula merah
1 sudu besar gula
1 sudu asam jawa adabi
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak untuk menumis
CARA
1. Panaskan minyak, tumis bawang yang dimayang sampai garing sedikit.
2. Masukkan bahan mesen dan biarkan hingga wangi.
3. Masukkan serai dan biarkan seketika.
4. Masukkan daging sambil sediakan santan.
5. Bila nampak daging dah sebati dengan rempah tumis, masukkan santan dan biarkan sampai kering.
6. Sesuaikan rasa, gula, asam jawa dan masin.
7. Bila dah cukup pekat yang disukai, tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SANDWISH TELUR_ONIE
BAHAN-BAHAN Roti sandwish (Onie x suka guna gardenia sebab tebal..x sedap) butter sapu pada roti 5 biji telur rebus lecek kasar 2-...
-
Rendang TerlagiLagi Onie Bahan-bahan 1 kg daging - bersihkan, potong nipis, goreng dan tumbuk masa panas-panas, perap dengan 2 sudu kica...
-
Lontong Singapura Sarapan Onie Bahan nasi impit Beras dicuci dan ditoskan Daun pisang Pencungkil gigi CARA 1. Gulungkan daun pisa...
-
Kerabu Pegaga Onie Bahan Seikat daun pegaga Sedikit belacan bakar Sedikit cili api...tumbuk lumat Sedikit bawang besar...tumbuk lumat...
No comments:
Post a Comment