Lontong Singapura Sarapan Onie
Bahan nasi impit
Beras dicuci dan ditoskan
Daun pisang
Pencungkil gigi
CARA
1. Gulungkan daun pisang dan semat hujungny dgn pencungkil gg.
2. Masukkan beras separuh bahagian daun pisang tadi.
3. Semat dan kynci hujung satu lagi dgn pencungkil gg juga.
4. Buat lagi seterusnya hingga habis.
5. Rebus terendam dalam periuk sekurang2ny 2 jam.
(Kalau nk lbh jelas cara buat nasi impit lontong ni, rujuk youtube..type saja)
(http://www.youtube.com/watch?v=5byznKSaq84) antara link untuk dirujuk.
Bahan serunding kelapa
Secawan kelapa disangrai hingga kering
1 suduteh jintan manis, jintan putih,ketumbar (serbuk pun boleh)
Sedikit cili mesen
Air asam jawa
2 btg serai hiris nipis2
Bwg merah+ bwg putih + belacan+lengkuas mesen
Garam+gula secukup rasa
Secawan kelapa disangrai hingga kering
1 suduteh jintan manis, jintan putih,ketumbar (serbuk pun boleh)
Sedikit cili mesen
Air asam jawa
2 btg serai hiris nipis2
Bwg merah+ bwg putih + belacan+lengkuas mesen
Garam+gula secukup rasa
CARA
1. Tumis bahan mesen dan cili boh sampai garing
2. Masukkan air asam jawa (sy masukkan asam jawa adabi xyah campur air..sikit je..kacau2kan dlm bhn tumis). Masukkan serai dan kacau lagi, biar seketika.
3. Masukkan kelapa dan goreng sampai ringan dan jd serunding. Kena kacau selalu..klo x lekat dan hangus.
4. Masuk dlm mangkuk cantik..hidangkan.
1. Tumis bahan mesen dan cili boh sampai garing
2. Masukkan air asam jawa (sy masukkan asam jawa adabi xyah campur air..sikit je..kacau2kan dlm bhn tumis). Masukkan serai dan kacau lagi, biar seketika.
3. Masukkan kelapa dan goreng sampai ringan dan jd serunding. Kena kacau selalu..klo x lekat dan hangus.
4. Masuk dlm mangkuk cantik..hidangkan.
Bahan sambal
*Ikan bilis goreng
*Bwg merah+bwg putih+buah keras
*cili kering dah remdam kembang
Semua bahan * dimesen
Sedikit asam jawa
Minyak anggaran secawan
*Bwg merah+bwg putih+buah keras
*cili kering dah remdam kembang
Semua bahan * dimesen
Sedikit asam jawa
Minyak anggaran secawan
CARA
1. Tumis bahan mesen srmua hingga terbit minyak.
2. Kacau selalu. Masukkan asam jawa. Kacau sebati.
3. Buh kicap bg gantikan garam dan sedikit gula(sy buh madu).
4. Biar sambal pekat dan blh lah masukkan dlm mangkuk cantik urk hidang.
1. Tumis bahan mesen srmua hingga terbit minyak.
2. Kacau selalu. Masukkan asam jawa. Kacau sebati.
3. Buh kicap bg gantikan garam dan sedikit gula(sy buh madu).
4. Biar sambal pekat dan blh lah masukkan dlm mangkuk cantik urk hidang.
Bahan kuah lontong
Santan cair anggaran sayur2 lodeh terendam dlm periuk
Santan pekat semangkuk kecil
Bwg merah+bwg putih+lengkuas+ udang kering+buah keras dimesen semuanya
4 btg serai titik
Garam secukup rasa
Secamca kunyit serbuk
Minyak utk menumis
~ semua bahan diatas kecuali santan hendaklah ditumis hingfa garing dan naik bau.
Santan cair anggaran sayur2 lodeh terendam dlm periuk
Santan pekat semangkuk kecil
Bwg merah+bwg putih+lengkuas+ udang kering+buah keras dimesen semuanya
4 btg serai titik
Garam secukup rasa
Secamca kunyit serbuk
Minyak utk menumis
~ semua bahan diatas kecuali santan hendaklah ditumis hingfa garing dan naik bau.
Bahan sayur lontong yg dicadangkn
Kacang pjg potong baji
Kobis potong kasar
Sengkuang potong btg mancis(jgn halus sngt)
Tahu kering+suon rendam dulu
Terung potong baji(sy x buh sbb ank x suka)
Timun potong baji(sy x buh pun ank x suka)
Karot potong btg mancis jgn halys sngt(sy x buh..tp klo buh lontong nmpk bseri n colorful)
Tempe n tauhu goreng potong kiub
Kobis potong kasar
Sengkuang potong btg mancis(jgn halus sngt)
Tahu kering+suon rendam dulu
Terung potong baji(sy x buh sbb ank x suka)
Timun potong baji(sy x buh pun ank x suka)
Karot potong btg mancis jgn halys sngt(sy x buh..tp klo buh lontong nmpk bseri n colorful)
Tempe n tauhu goreng potong kiub
CARA
1. Santan cair dan sayur2an disatukan.
2, jerang atas api. Masukkan bahan tumis kuah yg tadi,
3. Masak hingga sayur seoaruh masak.
4. Masukkn santan pekat dan tauhu kering.
5. Rasakan garamnya.
6. Akhir sekali sbm tutup api, masukkan suon.
2, jerang atas api. Masukkan bahan tumis kuah yg tadi,
3. Masak hingga sayur seoaruh masak.
4. Masukkn santan pekat dan tauhu kering.
5. Rasakan garamnya.
6. Akhir sekali sbm tutup api, masukkan suon.
Hidangkan dgn
Telur rebus
Nasi impit
Sambal
Serunding
Kuah lontong
Telur rebus
Nasi impit
Sambal
Serunding
Kuah lontong
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment